Lisa Gustafsson

Några tips vid stödutfordring av Rådjur

Hårda vintrar gör det svårt för rådjuren att hitta lämplig föda vilket kan leda till att uppåt 40% av rådjurs stammen dör. Det är aldrig för sent att börja hjälpa rådjuren men det är väldigt viktigt att inte sluta stödfodra för tidigt.



Rådjur är selektiva i sina val av föda och föredrar att äta löv, knoppar, örter och ris så som blåbärsris. Växter som är av högvärdigt innehåll ligger högst i kant, bland annat klöver som har ett högt innehåll av protein. Gräs och andra mer fibertäta växter äter dem mindre utav. Visste du att rådjuren även tycker om att äta svamp? Kantareller är den stora favoriten där. 

 



Under vintern blir det svårare för rådjuren att hitta lämplig föda, speciellt när det snöar mycket eller blir en hård skare. Detta kan leda till att rådjuren svälter ihjäl. Dödligheten är då som högst bland kid, ungdjur kring 1 års ålder och äldre individer över 8 år. Rådjuren har svårt att smälta växter så som kvistar och barr som är väldigt grovfibrigt och kan som följd av detta få svåra problem med matsmältningen. 


Vi kan hjälpa rådjuren att klara av vintrarna bättre genom att stödfodra dem med foder som påminner om näringsinnehållet i deras naturliga val av föda. Det finns viltpellets som är kompletteringsfoder speciellt till vilt så som rådjur. Spannmålskross så som havrekross och kornkross tycker dem också mycket om. Grovfoder (Hö,Ensilage osv) med högt proteininnehåll går också bra att fodra med. Annan mat som rådjuren uppskattar är rotfrukter så som kålrot, rödbetor och inte minst morötter som är en stor favorit! Äpplen och knäckebröd är också utsökta snacks för ett rådjur. Saltsten för vilt är även att rekommendera. Förutom salt, innehåller den nödvändiga mineraler och spårämnen som gynnar tillväxten och en god aptit.


Det är fördelaktigt att börja stödfodra rådjuren innan det blir svårt för dem att hitta föda själva för att de ska vara i så gott hull som möjligt inför vintern. Börjar man stödfodra successivt med mindre givor innan rådjuren behöver mycket extra mat framåt vintern så hinner dessutom rådjurens magar anpassa sig till fodret. Man behöver dock inte vara jätteorolig för infasning av foder då rådjur sannolikt inte är fullt så känsliga för foderbyten som det ibland påstås. Fördelarna med att stödfodra överväger eventuella nackdelar. Stödfodringen kan fortgå tills det finns tillräckligt med naturlig föda tillgängligt igen. En riktlinje är att börja stödfodra när första snön faller och fortsätt fram till våren när det börjar bli enklare för dem att hitta mat på egen hand igen. 


Sprid gärna ut fodret i flera mindre högar så att de har tillgång till mat utan trängsel och konflikter. Samma gäller placeringen utav foderbord och automater. Genom att hålla avstånd mellan fodringsplatserna så har även de svagaste individerna möjlighet att komma fram för att äta. Viktigt att tänka på är att inte fodra rådjur eller annat vilt nära bilvägar för att undvika olyckor. Välj ett ställe att fodra på som rådjuren trivs på samt lätt kan fly ifrån om de skulle behöva. De vill kunna ha god sikt runt sin omgivning så att de kan känna sig trygga. 




Hör gärna av dig och berätta om din bästa rådjursupplevelse för oss. :)