Jessica Nilsson

Startguide - Skaffa vaktlar

När man skaffar nya familjemedlemmar kan det vara svårt att hålla koll på allt man behöver. För att göra det lite enklare för dig har vi samlat massa info här om vad som kan vara bra att tänka på vid köp av vaktlar.

På senare år har det blivit mer och mer populärt att ha vaktlar, vilket är otroligt roligt. Vaktlar är inte bara en liten, tyst och gullig fågel, de är otroliga djur som är fantastiskt roliga att ha att göra med. Däremot är det lite man bör tänka på innan man köper vaktlar. Därför har vi samlat ihop en lista på saker som är bra att ha när du ska införskaffa dig vaktlar eller vaktelägg för uppkläckning.

Innan uppkläckning eller köp av vaktlar

  • Äggkläckare. En äggkläckare är A och O för att få den bästa kläckningsgraden.
  • Värmelampa eller värmetak. Vaktelkycklingar är väldigt sköra och behöver ha tillgång till en värme alla dygnets timmar för att kunna värma sig ordentligt. Du kan antingen ha en värmelampa som de kan värma sig vid, eller ett lågt värmetak som de kan kura in sig under. Värmetaket blir som istället för att kura upp under mamma.
  • Hönsnät. Vaktlar är olika höns i den mening att de inte hittar hem eller har en hemkänsla. Frigående höns hittar hem igen och känner en känsla av hem, men vaktlar gör alltså inte detta och kan därför inte vara frigående. Kom ihåg att vaktlar även löper stor risk för att bli tagna av rovdjur och du behöver därför ha tak av nät på inhägnaden.  

 

När du har dina vaktlar (vuxna eller nyligen uppkläckta)

  • Underlag. Spån, strö, halm och torv passar perfekt som underlag för vaktlar, och de kommer älska att sprätta i det.
  • Foderautomat och vattenautomat. Då vaktlar är mindre än höns behöver du anpassa foder- och vattenautomaterna för att passa deras storlek.
  • Sandbad. Det är krav på att vaktlar ska ha tillgång till sandbad. Det bästa är om det får plats flera vaktlar åt gången i sandbadet.
  • Foder. Vaktelkycklingar kan behöva mer protein är hönskycklingar, vilket är varför man ofta ger vaktelkycklingar kalkonstart eller vaktelstart istället för fågelstart. För vuxna vaktlar kan du välja mellan vaktelfoder, kalkonfoder eller hönsfoder om du ger annat protein såsom mjölmaskar eller andra insekter.


  Om du vill ha tips och råd om skötsel av vaktlar så läs gärna mer på denna länk.