Jessica Nilsson

Startguide - Skaffa kanin

När man skaffar nya familjemedlemmar kan det vara svårt att hålla koll på allt man behöver. För att göra det lite enklare för dig har vi samlat massa info här om vad som kan vara bra att tänka på vid köp av kanin.

Att skaffa en ny medlem till familjen är otroligt roligt och mysigt, men det är också en del jobb. Kaniner tuggar lätt på allt de får tag på, är inte rumsrena i början och kräver mycket av din uppmärksamhet.  

För att du ska kunna slappna av och njuta av tiden med din nya kanin har vi samlat en liten guide här så du kan bli så redo som möjligt innan köpet.  

Innan du hämtar hem din kanin 

Kaniner kräver, precis som alla husdjur, omvårdnad och skötsel varje dag, oavsett vad. Kaniner lever i omkring 10–12 år och det är därför viktigt att komma ihåg att det är ett långt ansvar som du tar på dig. Om det är ditt barn som vill ha en kanin så är det ändå ditt ansvar som vuxen att se till att kaninerna mår bra och har ett friskt och aktivt liv.  

Kom även ihåg att kaniner är sociala djur och mår bäst av att bo med minst en kompis. För att din kanin ska må som bäst bör du ha minst 2 kaniner tillsammans. 

Kaninens bur  

Innan din nya kanin kommer behöver du ha fixat en bur åt den. Hur stor buren behöver vara varierar på vad för ras av kanin du väljer och hur många kaniner du köper, men så stor som möjligt är att önska. Däremot är det viktigt att din kanin inte bara är i sin bur, utan att den får springa lös inomhus och även utomhus. Vanligast numer är att man kaninsäkrar sitt hem så att kaninen kan springa fritt då den inte mår bra av att sitta i en bur hela dagarna.  

Du kan läsa mer om Jordbruksverkets regler kring burar på denna länk 

Fundera även på vart buren ska stå. Buren behöver stå skyddad från vinddrag och på en plats där det inte är livligt eller mycket rörelse utanför. Det är inte rekommenderat att buren står i en källare eller tvättstuga då det lätt blir stora förändringar av temperatur och luftfuktighet samt damm på dessa ställen, vilket kaniner kan bli sjuka och må dåligt av. 

Om du istället ska ha kaninen frigående i hemmet behöver du kaninsäkra ditt hem. Ta då bort alla sladdar och även giftiga växter från ytor där kaninen kan komma åt dem. Dessutom behöver du se till att golvet inte är för halt så kaninen kan skada sig när den hoppar runt. Det är enklast fixat genom att ha en matta på det område kaninen ska få hoppa omkring på.  

Detta behöver finnas i kaninens bur: 

  • Strö. Botten av kaninburen ska ha någon form av strö i sig, men som ska vara så dammfritt som möjligt då kaniner annars lätt får problem med andningsvägarna. Det fungerar bra med aspspån eller papperspellets. Om din kanin ska vara frigående behöver den ha en låda med strö som den kan gräva i samt kissa och bajsa i.  
  • Bomaterial. Kaniner behöver få boa in sig på ett ställe de känner sig trygga på. Lägg ned halm i buren så din kanin har material den kan boa in sig i. Om du har kaninen frigående så lägg halmen i kaninens hus.  
  • Kaninhus. Kaniner behöver ställen de kan gömma sig på och komma undan på. Genom att köpa kaninhus, tunnlar eller hyllplan de kan hoppa upp på eller lägga sig under så ger du dem möjligheten att slappna av mer och komma undan. 
  • Aktivering. Kaninerna behöver aktiveras och stimuleras både mentalt och fysiskt. Genom att köpa aktiveringsleksaker eller att hänga upp maten i buren, ha saker de kan hoppa upp och ned från, krypa under, eller tugga på gör du din kanin väldigt glad. De behöver även ha ett ställe de kan gräva på då det är deras naturliga instinkt. Om din kanin inte får gräva utomhus kan du ha en låda med exempelvis halm, sand eller pellets i som kaninen får gräva i inomhus. 
  • Vatten och foderartiklar. Välj mellan att ha en vattenflaska eller vattenskål till din kanin, och köp en matskål och en höhäck så din kanin kan få tillgång till mat och vatten på ett hygieniskt sätt. 

När du hämtat hem kaninen 

När din nya kanin har kommit hem är det viktigt att du ger den tid att komma till ro och känna sig trygg med dig. Öva på hantering dagligen och se till att du vinner kaninens förtroende. Det är däremot bra om du undviker besök den första tiden då det viktigaste är att kaninen börjar känna sig trygg i sitt nya hem och med dig som ägare. 

Börja inte med att hantera och lyfta din kanin när du står upp. Börja istället med hantering på golvet så att ni lär känna varandra. Om du lyfter kaninen och den blir rädd försöker den gärna sprattla sig loss, vilket kan skada både dig och din kanin. Om du börjar träna på hantering på golvet är det inte lika långt fall om kaninen skulle sprattla sig loss, vilket minskar risken för skador.  

När du lyfter kaninen så kom ihåg att bära den genom en stadig hand under rumpan och en hand bakom frambenen. Bär av förklarliga skäl aldrig din kanin i nackskinnet, öronen eller i benen. Lägg inte heller kaninen på rygg och håll fast den. Kaninens naturliga instinkt är då att spela död för att få rovdjuret att släppa, vilket gör att den kan se väldigt avslappnad ut trots att den är extremt stressad.  

Vård av päls och klor är även det viktigt. Kom därför ihåg att köpa borstar och en klosax till din kanin. De är även viktigt att städa buren och toaletten i buren regelbundet. 

Vad din kanin behöver äta 

Kaniner är växtätare i det vilda och deras diet består oftast av mestadels gräs. Bark, mindre, växter, blad och rötter är också en del av kaninens kost. Kaninen är byggd för att äta just denna kost och om kaninen inte får i sig tillräckligt med gräs och hö får den problem med magen och tänderna.  

Kaniner behöver även ha konstant tillgång till friskt och rent vatten. Om du har flera kaniner behöver du ha flera vattenflaskor eller vattenskålar så de kan dricka samtidigt vid behov.  

  • och gräs. Kaninens mat ska bestå av 80–90% hö eller gräs och sedan komplement såsom kaninpellets eller kaninmüsli och bladgrönt. Kaninen behöver ha en konstant fri tillgång till hö, oavsett årstid och om du har din kanin ute eller inne. Gräs innehåller mycket mer vatten än hö gör, vilket gör att det kan vara svårt för kaninen att få i sig all näring den behöver på bara gräs innan den blir mätt.  
  • Pellets och müsli. Kaninmüsli och kaninpellets ger din kanin alla de näringsämnen de behöver, men de ersätter inte höet i kaninens kost. 
  • Bladgrönt. Bladgrönt har många näringsämnen som är väldigt bra för din kanin att få i sig. Dessutom innehåller de lite vätska, vilket är väldigt bra då kaniner ofta inte är så bra på att dricka vatten. Ge din kanin ungefär 3 olika sorters bladgrönt dagligen, men inte i stora mängder. Ge exempelvis selleri, romansallad, gräs, persilja, broccoli, brysselkål, maskrosor eller blad och grenar från fruktträd.  
  • Godis. Kaningodis som är rikt på fibrer och har ett lågt innehåll av socker och fett kan vara en fin belöning att ge din kanin lite då och då. Kom ihåg att oavsett hur mycket din lilla kanin gillar godis så är det ditt ansvar att se till att inte ge för mycket och att din kanin håller en hälsosam vikt. Ge därför bara någon enstaka bit då och då och inte varje dag.  

Daglig vård 

Precis som med alla husdjur behöver kaninen ses om varje dag. Eftersom kaninen är ett bytesdjur i det vilda så vill den oftast inte visa om den mår dåligt och gör sitt bästa för att dölja det. Därför är det viktigt att varje dag kolla igenom kaninen för att se till så att den mår bra. Såhär kollar du igenom din kanin: 

  • Kolla så att tänderna inte är för långa eller att det rinner ur munnen. Tänderna ska vara vita och raka.  
  • Magen ska vara mjuk. Om din kanins mage är hård, upplåst eller har knölar så behöver du ta den till veterinären.  
  • Håll koll på kaninens vikt. Om kaninen är underviktig eller överviktig kan den få följdsjukdomar. Om kaninens vikt ändras snabbt åt ett eller annat håll kan det vara ett tecken på att någonting inte står rätt till.  
  • Pälsen ska vara mjuk och fri från tovor. Kolla även under tassarna och mellan tårna.  
  • Klipp klorna regelbundet och håll koll varje dag så du ser när de behövs klippas.  
  • Ögonen ska vara klara och fina. Om de rinner eller verkar irriterade behöver du ta kaninen till veterinären. 
  • Öronen ska inte lukta illa, rinna eller vara irriterade.  
  • Om din kanin inte äter eller dricker som vanligt, dreglar eller är våt på bröstet, är mer tillbakadragen än vanligt eller om kaninens bajs inte är lika mycket eller blir mycket mindre och mörkare behöver du ta den till veterinären.  

 

Om du vill ha råd kring din kanin så finns vi här för dig. Kom in till vår butik i Haninge, eller maila oss på info@foderboden.sehjälper vi dig mer än gärna.