Jessica Nilsson

Startguide - Skaffa höns

När man skaffar nya familjemedlemmar kan det vara svårt att hålla koll på allt man behöver. För att göra det lite enklare för dig har vi samlat massa info här om vad som kan vara bra att tänka på vid köp av höns.

Att ha höns är ingenting som är begränsat till de som bor på en gård eller långt ute på landet. Många kommuner i Sverige tillåter dig att ha mellan 2-7 hönor i trädgården även i villaområden. Kolla upp om din kommun kräver tillstånd och hur många höns du får ha. Att ha tupp kräver däremot ofta tillstånd från kommunen.

Höns förgyller vardagen och trädgården på ett sätt inte många andra djur kan göra, vilket är varför vi tycker fler borde unna dig den lyxen om de kan.

Att ha höns är ett ansvar som sträcker sig länge och du bör välja att ha höns för deras skull, inte bara för att de ger ägg eller gödsel till trädgården. Du behöver ha ett genuint intresse för djur och hönshållning och vara beredd på att hönor lever länge.

Om du är sugen på eller funderar på att skaffa höns, se till att du har allt redo innan du hämtar hem dem. På så sätt kan du se till att de har det bra från början.

Innan du skaffar höns

  • Kolla hur många höns du får ha i din kommun.
  • Bestäm dig för vilken ras du vill ha. Olika fjäderdräkter och storlekar på hönorna samt olika färger och storlekar på äggen kan vara skäl till att ha olika typer av höns.
  • Ta reda på hur stor yta hönsen behöver ha. Detta varierar baserat på hönsras och hur många höns du ska ha.
  • Skaffa ett hönshus. Alla höns behöver ett hönshus, men storleken som behövs varierar baserat på antalet hönor och hönsrasen du väljer. Du kan köpa färdiga hönshus eller bygga ett själv.
  • Fixa iordning hönsgården. Hönor behöver kunna gå ut utomhus och strosa omkring. Det bästa är att ha stängsel kring det område hönorna ska gå i för att både hålla hönorna inne och för att hålla rovdjur ute. Höns kan flyga, men mellanlandar gärna på ett stabilt ställe, så se till att inhägnaden håller dem inne ordentligt. Uteplatsen behöver ha skuggplats och även grus i olika grovlekar. Hönor äter nämligen grus för att ha en fungerande matsmältning. Det kan även vara bra att tänka på att ha tak på hönsgården. På så sätt blir hönorna mer skyddade mot eventuella rovfåglar och andra rovdjur samt mot flykt. På samma gång hjälper du att minska smittspridning av exempelvis fågelinfluensan som vilda fåglar som flyger förbi kan komma med.
  • Kolla upp vilket foder dina höns behöver. Om du vill ha hjälp med att hitta ett bra foder för just den hönsras du ska köpa så finns vi alltid här. Kom in till vår butik i Haninge eller maila oss på info@foderboden.se så hjälper vi dig mer än gärna.
  • Köp de saker dina höns behöver till inhägnaden:
    • Spån, halm och torv. Passar perfekt som underlag i hönshuset och hönsen kommer älska att sprätta i det.
    • Vattenautomat, foderautomat. Ta en som passar dina höns storleksmässigt baserat på ras och antal hönor.
    • Sittpinnar. Hönor älskar sittpinnar och behöver få komma upp lite ibland.
    • Sand. Viktigt att ha i hönsgården så hönorna kan rengöra sig i ett sandbad.
    • Hönsnät. Perfekt för att säkra hönsgården med.
    • Foder. Köp ett foder som passar hönornas ålder.
    • Snäckskal. För att hönorna ska få i sig ordentligt med kalcium och kunna lägga ägg med tillräckligt hårda skal behövs snäckskal.
    • Värprede. Du kan köpa färdiga värpreden eller tillverka ett eget.
  • Hämta hem dina höns. När du satt i ordning allting i hönsgården och hönshuset är det dags att hämta hem dina efterlängtade höns. Köp dina höns från en uppfödare som föder upp just den ras du är intresserad av.

Efter du hämtat hem dina nya hönor

Sedan den 21a april 2021 är det lag på att du registrerar dina höns hos Jordbruksverket, så det är viktigt att detta görs kort efter att du fått hem hönsen. Det går på bara någon minut och är superenkelt. Hur många hönor du får ha utan registrering kan skilja mellan kommuner, så dubbelkolla med din kommun vad som gäller för just dig.

Du behöver se efter dina höns dagligen, precis som med husdjur. Det viktigaste är att hönorna mår bra och har en tillfredsställande vardag. Höns är sociala djur och med en stor lust att vara aktiva. Att ge dina djur exempelvis en spegel de kan inspektera, en gunga eller att berika matningen genom att hänga upp grönsaker såsom ett kålhuvud eller nässlor i ett snöre gör stor skillnad för en höna. Dessutom älskar hönor att sprätta och leta efter mat på det sättet, så det är väldigt bra om du lägger ned lite foder eller mjölmask eller liknande i bottenmaterialet – det kommer göra hönorna otroligt glada. Ohyra och hygien behövs också hållas koll på dagligen.

Hönorna kommer, utöver ägg, ge dig oändligt många stunder av glädje och skratt. De flesta är väldigt sociala och roliga att ha att göra med. Om du behöver tips och råd på vägen finns vi här för dig och svarar på alla frågor du kan tänkas ha.