Henric Netz

Foder till Marsvin

Marsvin är små, håriga och söta husdjur som är populära bland djurälskare runt om i världen. Men precis som alla andra djur kräver de rätt näring för att leva ett friskt och lyckligt liv. En viktig del av att ta hand om ditt marsvin är att välja rätt foder. I detta inlägg kommer vi att titta närmare på olika typer av foder och vilket som är bäst för ditt marsvin.

Hö/Gräs

Marsvin är herbivorer, alltså strikta grovfoderätare med snabb ämnesomsättning och behöver ha tillgång till grovfoder av något slag dygnet runt. Grovfoder är den viktigaste delen av marsvinets kost och bör utgöra den största delen av deras dagliga intag av foder. Minst 80-90% av marsvinets kost bör bestå av just grovfoder. Hö hjälper till att hålla deras tänder i gott skick, främjar matsmältningen och ger också viktig fiber. Det är viktigt att välja hö av hög hygienisk kvalitet som är fritt från damm och mögel. En blandning av olika sorter av gräs och växter är också bra för att ge ditt marsvin variation i kosten. Marsvin behöver vänjas in på nya foder vid foderbyten så som när de ska ut och beta gräs på sommaren. Därför är det bra att successivt introducera gräs i deras diet efter månader av höätande. Ett tips är att erbjuda lite hö även när de betar. Hö har en högre torrsubstans än gräs som har en mycket lägre torrsubstans. Vilket helt enkelt betyder att gräs innehåller mer vatten och marsvinet kommer att behöva äta mycket mer gräs för att få i sig näringen den behöver.


         


Bladgrönt, grönsaker och C-vitamin

Bladgrönt innefattar bland annat maskros, grov sallad, persilja, örter och blad samt kvistar ifrån träd, fruktträd är smaskigt för marsvin. Mindre mängder av spenat, brysselkål, mangold, paprika och broccoli är toppen! Variera gärna men kom ihåg att ge mindre portioner när du erbjuder ditt marsvin något för första gången. Marsvin kan inte tillverka sitt eget c-vitamin, därför är det viktigt att se till att de får det behovet tillgodosett för att inte få brist. Många grönsaker och grönt är naturligt rika på c-vitamin så därför är det jättebra om man kan erbjuda marsvinet bladgrönt varje dag. En liten tumregel är 3 olika sorter varje dag. Om du inte har möjlighet att fodra med färska grönsaker och bladgrönt varje dag så finns det c-vitamin tillskott du kan ge. Det finns i flytande form som man kan droppa i dricksvattnet eller direkt i marsvinets mun och det finns varianter som marsvinet själva kan gnaga på. Frukt går bra i små mängder. Äpple brukar vara mycket uppskattat. Undvik att ge marsvin frukt som innehåller höga nivåer av socker, såsom banan och druvor. 


     

Pellets och färdiga foderblandningar

Pellets kan vara en annan viktig del av marsvinets kost, men det är inte alla marsvin som behöver detta tillskott. Det kan behöver framförallt till marsvin som till exempel har svårt att hålla vikten eller är dräktiga, digivande eller växande. Pellets går också att dryga ut med spannmål. Det är viktigt att välja pellets som är speciellt utformade för marsvin eftersom dessa innehåller rätt balans av näringsämnen och vitaminer som ditt marsvin behöver. Välj pellets som är högkvalitativa och fria från onödiga tillsatser. De flesta marsvin klarar sig alldeles utmärkt på ett bra hö och varierat bladgrönt. Vill man fodra med pellets ändå så räcker det med 1-2 matskedar pellets per dag. 

 Godis

Godis är både kul att ge och uppskattas av marsvinet. Ge gärna godis under aktivering för att främja rörelse eller som belöning. Välj ett bra godis med lite tillsatser och socker, gärna fiberrikt och undvik sådant med väldigt söta ingredienser som honung.Vatten

Sist men absolut inte minst! Precis som för alla djur är tillgången till rent vatten viktigt för marsvinet. Se till att du alltid har en vattenskål med färskt vatten tillgänglig för ditt marsvin. Vattenskålar bör hållas efter och göras rent dagligen för att bibehålla god hygienisk kvalitet.