Jessica Nilsson

Fira midsommar med djur

Midsommar är en fin högtid som ska vara full av glädje och sommarkänslor. Du som har djur behöver däremot ta hänsyn till djurets bästa under firandet, men det betyder inte att ni inte kan ha kul tillsammans på midsommar.

Alkohol

Om ditt djur kommer vistas på en plats där det dricks alkohol, kom ihåg att se till att det inte får i sig någonting. Det är lätt hänt att spilla lite på golvet eller liknande, och då är det viktigt att alla i omgivningen vet att de behöver torka upp direkt och se till att djuret inte får i sig någonting till dess att allt är upptorkat.

Djur förstår inte heller alkohol eller dess effekter på människor, vilket gör att de kan bli rädda eller förvirrade om det kommer för mycket alkohol med i bilden. Drick med måtta om du ska ha ansvar för ditt djur.

Mat

Beroende på vad ni ska äta kan det finnas saker på bordet som är giftiga för ditt djur. Om du vill ge ditt djur någonting lite extra från ert matbord, kom ihåg att kolla upp om det är giftigt innan du ger det, bara för att vara på den säkra sidan.

Besök

Om du ska ha besök hemma under firandet så är det alltid bra att se till att ditt djur kommer vara bekväm under tiden besöket varar. Om du har en innekatt eller hund så är det viktigt att alla gäster ser till att djuret inte kommer ut och eventuellt springer bort.

Se till att ditt djur har en avskild plats att gå iväg och lägga sig på om den vill. Om det blir mycket folk, höga ljud och aktivitet kan det nämligen vara så att din fyrbenta vän behöver få en liten paus och behöver därför ha möjlighet till detta. Det är även viktigt att informera samtliga gäster att låta ditt husdjur vara ifred om det har gått undan. Ofta gå djuret undan för att det behöver vara ensamt, är rädd, eller helt enkelt behöver en paus från alla intryck just då.

Om din hund eller katt lätt blir stressad vid större sammankomster kan det även vara bra att ge lugnande tillskott. Exempelvis Adaptil, Feliway eller Happy Snacks är perfekta för att ge ditt djur en lugn sinnesstämning.

Musik

Om det spelas hög musik på midsommarfirandet kan ditt djur behöva en plats som inte har så mycket ljud och där det kan vila öronen. Sen har djur otroligt mycket bättre hörsel n vi människor, så att ha för hög musik på kan göra att din fyrbenta vän får ont i örnen, huvudet och blir väldigt obekväm. Se till att hålla volymen till en rimlig nivå.

Utomhus

Om du ska spendera dagen utomhus med ditt djur och det är varmt ute kan du behöva ladda med lite kylprodukter eller liknande. Du kan läsa mer om hur du håller din hund i en bra temperatur under varma sommardagar på denna länk.

För att vara säker på att din hund inte rymmer om ni ska vara utomhus hela dagen är långlinan det perfekta verktyget till säkerhet.

Resa

Om du reser med ditt djur kommer du behöva se till att djuret har lite olika saker. Vi har skrivit ihop en liten lista som kan vara behjälplig, beroende på hur långt du reser.

Säkert sätt att transporteras. I Sverige är det lag på att djuret ska sitta säkert, antingen via en gallergrind om du har djuret i bakluckan, ett säkerhetsbälte och sele eller en bur/väska.

Reseskålar. Perfekt både under färden och vistelsen borta.

Vatten och mat. Under resan är det alltid bra att ge hunden tillgång till friskt vatten, och beroende på hur lång resan är kan det vara skönt att ha portionsförpackat en måltid för att enkelt kunna ge vid ett stopp.

Bädd. När ni är iväg är det viktigt att ditt djur har en bädd som den vet bara är deras plats och som den kan känna sig trygg i. Ett extra plus är om den luktar som hemma redan.

Leksaker. Om din hund eller katt har några leksaker med sig på resan kan det minska stress och tristess väldigt effektivt.

Trygghetsferomoner. Feliway, Happy Snacks, Aptus Relax och Adaptil kan hjälpa din katt eller hund att slappna av i nya miljöer eller under själva resan.


💚Ha en fin midsommar tillsammans med dina djur. 💚