Lisa Gustafsson

Äggkläckning och kycklingar

21 dagar tar det från att ett befruktat ägg läggs tills att en alldeles underbar dunbeklädd kyckling hackar sig ut ifrån ägget. Något som kan kännas som en oändlighet för den som väntar men är ack så spännande!

Nu väntas ljusare tider och de efterlängtade vårmånaderna är äntligen på intåg. På våren kommer också många av oss igång med nya projekt, trädgårdsarbete och andra utomhusaktiviteter. Under våren föds det också många djurungar och en djurbebis som har mycket stark koppling till våren är ju kycklingen. Att det blivit mycket populärt att ha höns är ju ingen hemlighet och såhär till våren är det många som bestämmer sig för att just skaffa höns. Ett alternativ är att skaffa vuxna individer eller unghöns men man kan även köpa ägg eller kycklingar och vara med från början, på riktigt! Det kräver dock lite mer pyssel och jobb att börja med kycklingar än att börja med höns. Kycklingtiden är riktigt spännande och givande oavsett om du köpt nykläckta små kycklingar, kläckt ägg i äggkläckare eller haft ruvande höns! 

Kycklingens utveckling i ägget:
Dag 2
bildas blodkärl och efter 38h ruvning så börjar det lilla hjärtat att slå. 
Dag 4 Nu har blodkärlen börjat att hämta näring till kycklingembryot ifrån äggulan. Är man mycket erfaren har ett tränat öga kan man redan dag fyra lysa ägget för att se om ägget är befruktat. 
Dag 5 Börjar den lilla att röra på sig inne i ägget, näbben börjar att formas. 
Dag 7-9 Börjar embryot sakteliga att likna en liten kyckling. Runt dag 7-9 bör man lysa äggen för att se att embryot fortfarande lever. Väntar man för länge kan det vara svårt att se. 
Dag 10 Äggtanden och klor är nu synliga. 
Dag 13 Kycklingen börjar att få fint dun över kroppen.
Dag 14 Här vänder sig den blivande kycklingen i ägget och placerar sig med huvudet mot äggets tjockare ände. 
Dag 15-16 Nu är skelettet färdigutvecklat och gulan börjar att dras in i kycklingen och blir då gulsäcken som kycklingen faktiskt lever av under de två första dygnen som nykläckt. Hela kroppen är dessutom fjäder/dunbeklädd. 
Dag 18 Nästan färdig! Kycklingen ligger nu med sitt huvud under den högra vingen.
Dag 19 Nu är gulsäcken helt indragen i kycklingens mage och det finns inte mycket plats i ägget, kycklingen fyller i princip hela ägget förutom luftblåsan.
Dag 20 Kycklingen har gjort hål i luftblåsan med äggtanden som sitter på näbben. Kycklingen andas nu med sina lungor. Kycklingen försöker snart att göra sina första hålslag och är snart ute. 
Dag 21 Kläckning! 

 Genomlysning 
Man lyser helt enkelt ägget för att säkerställa att den blivande kycklingen fortfarande lever och frodas inne i ägget. Ägg som inte har något levande embryo i är bra att plocka ut så fort man kan. Ägg som ruttnar kan i värsta explodera och på så vis skada de andra äggen. Porerna i äggskalet kan nämligen täppas igen ifall de blir för smutsiga eller kladdiga.  När du lyser äggen behöver du ett bra ljus, exempelvis en ficklampa. Det är även fördelaktigt att göra det i ett mörkt rum så att du ser genomlysningen bättre. Lyft försiktigt upp ägget ur redet eller inkubatorn/äggkläckaren. Håll äggets större ände mot ljuset och vrid det långsamt för att se embryot inne i ägget. Det är viktigt att du inte håller ägget mot lyset för länge så att det blir för varmt, det kan bli skadligt för embryot. 
Det du ska kika efter när du lyser ett ägg vill du kunna urskilja en liten "spindel". Detta är blodkärlen som förser embryot med näring. Ett dött ägg får en så kallad "dödsring" där du kan urskilja en mörkare ring i ägget. Ett obefruktat ägg är helt blankt dag 7-9 och du kan varken se någon "spindel" eller dödsring. När du är klar med lysningen och embryot lever så lägger du försiktigt tillbaka ägget och är det dött eller blankt tar du bort det från de övriga. Ägg med levande embryon bör vara tillbaka inom 20-30 minuter max.  

21 dagar av väntan
Även om du inte har egna befruktade hönsägg så kan du få dina egna kycklingar. Se efter en uppfödare som säljer ägg av rasen höns du önskar. När du hämtar ägg är det viktigt att låta äggen ligga ett dygn. Under transport kan gulan hamna lite fel och man kan hjälpa gulan att hitta tillbaka genom att exempelvis låta äggen vila i en äggkartong och sedan luta kartongen åt ena hållet i 12 h och sedan åt det andra i 12 h.
Märk äggen med med blyerts på flera sidor så att du vet att äggen är avsedda för kläckning. På så sätt kan du även ha koll när du själv vänder äggen om du har kläckare. Det är även fördelaktigt att märka på fler sidor av ägget ifall de ska ruvas under höna, hon kan råka sudda ut markeringarna vid ruvning. Har du höna som ruvar är det också viktigt att hålla koll på äggen och vilka ägg som hon ligger på. Höns kan nämligen flytta på ägg och lägga dit fler ägg till redet. Det blir sorgligt om hönan slutar att ruva när de första äggen kläcks och det ligger kvar ägg i redet som är halvgångna.. Under ruvningen är det bra om hönan som ruvar kan få lugn och ro och se så att hon får i sig ordentligt med mat och vatten. Kläcker du ägg manuellt och använder dig av en kläckare ska du inte vända på äggen efter dag 18 och var noga med att följa instruktioner om luftfuktighet och värme för just din kläckare. 
Har du en höna som som ruvar tar hon hand om kycklingarna när de kläcks. Hon ser till att de håller sig varma samt visar dem vart mat och vatten finns. Har du däremot ägg i kläckare får du hålla tassarna i styr! Du får absolut inte öppna inkubatorn när kycklingarna kläcks, om ägghinnan torkar så fastnar kycklingen och kommer inte ut. Från första hålslaget till kläckning kan det ta upp till två dygn. Låt dina kycklingar vara kvar i kläckaren tills dess att de är helt torra. 

                                                

Foder, värme och kärlek.
Kycklingar är extremt känsliga för kyla, drag och fukt eftersom deras lungor sitter ganska oskyddat uppe i ryggen. De behöver därför ha värmelampa eller värmetak, speciellt viktigt om du har kläckt fram dina kycklingar själv och inte har någon höna som ser efter dem. Har du en höna så kommer hon värma kycklingarna bra, men se ändå till att ha en värmelampa så att kycklingarna har tillgång till att sätta sig under den om de vill.

Du behöver inte ge kycklingarna mat de första två dagarna, de får näring ifrån gulsäcken fortfarande. Vatten behöver dem däremot! Se till att erbjuda kycklingarna vatten ifrån vattenautomater som är säkra för kycklingarna. De ska inte kunna ramla i vattnet eftersom att det kan vara direkt livshotande för dem att bli kalla och blöta. De ska såklart inte heller kunna drunkna i vattnet. Välj en automat med en smal, grund ränna. 

Sen behöver dem foder som är anpassat för kycklingar som deras små näbbar kan äta av och som ger dem rätt näring för att de ska ha rätt förutsättningar till att växa. För det gör dem, fort! De behöver specifikt mer protein medans de växer och det finns det gott om i ett startfoder. Detta kan även hönan äta utan problem och hon lär kycklingarna hur dem ska göra för att äta och vart de hittar maten. Har du kläckt fram kycklingarna själv får du agera hönsmamma genom att picka i fodertråget och leda kycklingarna till maten tills dem förstår. Välj en fodertråg/automat till kycklingarna som inte inbjuder till att knata runt i maten eller där de har möjlighet att göra detta. Detta för att hålla god hygienisk kvalitet.

Man behöver också se till att de har bra underlag som de inte halkar på. Den första tiden är handdukar ett bra alternativ. Var också noga med att städa ur hos kycklingarna, genom att hålla en god miljö för kycklingarna kan man förebygga att sjukdomar osv. Håll kycklingarna i en skyddad miljö som är kycklingvänlig tills de är ca 12 veckor innan du har dem ute hos hönsflocken. Med värme och en miljö som fungerar för kycklingar kan de komma in i hönshuset tidigare men de behöver ha möjlighet att kunna komma ifrån vuxna höns lätt.  

Kycklingarna är lite känsliga i magen precis som de flesta bebisar. Därför bör man inte blanda in för mycket olika saker i fodret när dem är riktigt små. Efter att de är ca 3-4 veckor gamla kan man börja att erbjuda dem lite annat som sysselsättning och tillägg till deras fullfoder. Grönsakshack, frukt, torkad mjölmask och exempelvis kokt pasta kan du erbjuda dem som snacks och variation. Det är bra om kycklingarna vid tidig ålder lär sig att äta grus så erbjud lite fin sand när de är små. En annan bra sysselsättning är att ge dem en tuva med gräs med rötter och jord. Detta ger även en bra invänjning av bakteriekulturen som är ute.