Jessica Nilsson

Introducera kattunge för andra djur

Att köpa en kattunge är helt fantastiskt. Om du redan har djur hemma kan det däremot bli lite av en process för att få det att fungera resten av djurens liv. Här hittar du en liten guide till hur du introducerar din kattunge för en hund eller katt som du har sedan innan.

Introducera kattungen för vuxen katt

Om du har en vuxen katt hemma är det viktigt att introducera din nya kattunge på ett bra sätt. Börja med att låta din nya kattunge bo i ett rum som din vuxna katt inte är i så mycket. Ha en grind med en filt över så båda katterna kan känna lukten av varandra, men så inte kattungen blir överväldigad. Se till att din vuxna katt inte kan ta sig in.

Efter att kattungen visar tecken på att den trivs, såsom gärna leker med leksaker, vilar så att magen är exponerad, spinner eller stryker sig mot dina ben när du kommer in i rummet samt äter och dricker som den ska så kan du gå vidare till nästa steg – att byta ut dofter.

Börja med att byta ut några av sakerna eller leksakerna i kattungens rum med saker från din vuxna katt. På så sätt får båda katterna känna varandras dofter och vänja sig vid att den doften finns i hemmet och är bekanta med varandras doft när de väl träffas. När båda katterna är helt bekväma med den andra kattens doft kan du börja med att katterna får se varandra.

Låt sedan katterna få se varandra utan möjlighet till fysisk kontakt, såsom genom ett galler eller ett nät (exempelvis insektsnät). Associera dessa möten med positiva saker såsom att de får godis eller extra rolig lek. Gör detta under kortare stunder och avsluta medan det går bra, inte medan någon av katterna morrar, väser eller har öronen platt.

När båda katterna är upptagna med annat kan du ta bort skiljeväggen mellan dem. Tvinga inte katterna att hälsa på varandra, utan håll koll och övervaka vad som sker. Om katterna reagerar negativ kan du behöva backa något steg i processen. Om det går bra kan du låta dem umgås regelbundet och under längre stunder allt eftersom. Håll däremot katternas egna saker (bäddar, lådor, mm.) fortfarande i separata delar av hemmet.

Allt eftersom kan du låta katterna umgås mer och mer, men avvakta med att låta katterna vara ensamma hemma tillsammans tills du känner dig säker på att båda är helt bekväma.

Introducera kattungen för en hund

Att introducera en kattunge för en hund brukar vara lättare än med en katt. Börja med att låta din nya kattunge bo i ett rum som din hund inte vanligtvis är i. Ha en grind i dörren med en filt över så kattungen har ett eget utrymme men fortfarande kan känna dofter och höra omgivningen ordentligt. I kattens utrymme bör det finnas en bädd, leksaker, kattlåda, mat- och vattenskålar samt gömställen ovanför golvet, Detta kan exempelvis vara en mysig plats i en hylla, ett klätterträd eller kattmöbel.

När din katt känner sig mer bekväm i sin nya omgivning kan du börja låta djuren känna varandras lukter och vänja sig när den andra inte är där. Låt exempelvis katten gå ut i resten av hemmet när hunden är ute på promenad och ta katten till ett annat rum och låt hunden lukta på kattens rum.

Efter det kan du låta djuren ha kontakt, men på avstånd, exempelvis genom att ha en gallergrind emellan. Ge mycket beröm vid önskat beteende och gör mötet till någonting båda djuren kommer associera med positiva känslor genom att ge godis, klappar och beröm. Börja med korta stunder som utökas allteftersom.

När djuren är bekväma med varandra så kan du introducera dem utan avskiljare. Håll hunden kopplad så du enkelt kan avbryta om den skulle börja jaga katten eller dylikt. Du kan även vara redo med en kudde eller ett täcke för att skydda hunden om katten skulle bli aggressiv. Använd dig av mycket godis, beröm och klappar samt lek för att se till att djuren får en positiv upplevelse. Börja med korta stunder som du utökar med tiden.

Låt inte hunden och katten vara ensamma med varandra förrän de är väldigt bekväma med varandra, vilket kan ta tid, och att de har varit det en tid. Innan dess, ha dem i varsitt rum och instängda när ni inte är hemma så inget av djuren far illa.

Kom även ihåg att inte glömma bort din hund i all den lycka du har i och med din nya kattunge. Du behöver ge båda dina djur ensamtid och ge dem lika mycket kärlek. 

 

Trots att det kan ta lång tid att introducera din nya kattunge till befintliga djur så är det värt mödan. Genom att ge dina djur en bra start tillsammans förbättrar du chansen för att de ska få ett bra liv sida vid sida istället för stress och ångest.

Lycka till nu, och tveka inte på att säga till om du har några funderingar. Kom förbi vår butik i Haninge eller maila oss på info@foderboden.se så hjälper vi dig mer än gärna.