Jessica Nilsson

Flugmedel för hästens sommarplågor

Under sommaren går hästarna ofta på bete och blir därmed utsatta för sommarens alla insekter. Hjälp din häst att njuta av sommaren genom att ha bra flugskydd.

När solen och värmen kommer är sommarplågorna på ingång. Doften av häst är någonting de flesta av dessa dras till, vilket kan skapa obehag hos hästarna. Genom att ge din häst ett skydd mot flugor och andra insekter kan du genast göra tillvaron mycket härligare för din häst.

Det finns en hel uppsjö av olika flugmedel till hästar, allt från helt växtbaserade medel som döljer hästens doft och därmed gör att insekter inte är lika lockade att vara nära, till väl utformade och sofistikerade flugmedel som med sina effektiva ingredienser håller insekter av olika sorter borta.

Vilka insekter behöver man skydda hästen mot?

Myggor

Vi alla vet hur ett myggbett känns. Att då inte kunna klia sig ordentligt gör att det blir otroligt irriterande och obehagligt för hästen. Trots detta obehag är inte myggen de värsta insekterna för hästarna.

Knott 

Knott är den insekt som kan skapa den värsta och mest obehagliga situationen för hästen. En svärm med knott kan faktiskt bita så pass illa att hästens blodcirkulation blir påverkad. Detta kan medföra skador på hästens hjärtmuskel som i sin tur kan ge blodtrycksfall eller i värsta fall orsaka ett hjärtstillestånd.

Styngflugor

Dessa är inte lika farliga som en svärm med knott kan vara, men däremot otroligt obehagliga för hästen och påverka dess allmäntillstånd och livskvalitet. Styngflugan lägger sina ägg på hästens bog och framben. När dessa ägg kläcks uppstår en otroligt våldsam klåda hos hästen, vilket medför att hästen biter sig själv för att klia på de ställen den kommer åt. På så sätt får hästen i sig en del ägg som ännu inte kläcks och även de larver som har kläckts. Dessa larver utvecklas i magen till inälvsparasiter och man behöver avmaska hästen för att få bort dem. Denna klåda är oerhört obehaglig för hästen och kan få den att få ett sämre allmäntillstånd och medför både stress och en sämre livskvalitet under denna period.

Bromsar

Ett bett från en broms är väldigt hårt och dessa kan orsaka blödande sår och infektionssjukdomar. Då dessa bett är smärtsamma kan ett bett orsaka att hästen skenar för att komma bort från orsaken till smärtan, och detta är farligt i sig.

 

Bästa flugskyddet för häst

Då det är hästens doft som flygfän dras till är det bästa skyddet mot sommarplågorna är att kombinera flugspray, kräm och flugtäcke med en flughuva eller flugpannband. Insekterna gillar att slicka i sig både tårvätska och blod från hästen och är lika irriterande att ha i ansiktet och krypande på kroppen för hästen som för oss människor. Skillnaden är att hästarna inte kan vifta bort insekterna på samma sätt som vi, och behöver därför ha skydd.

De mest populära flugsprayerna är UltraShield Absorbine och Renons Mygg & Fästing Flugmedel från Trikem. Dessutom är både Centaura och Trikem SummerSpray populära alternativ. Centaura kan du även använda på dig själv och andra djur, såsom hund, för att minimera insekter såsom flugor, mygg och fästingar.

Sprayerna fungerar oftast genom att maskera hästens doft och därmed gör att insekterna inte är lika intresserade av hästen. Om du kombinerar en spray med att punktapplicera en flugkräm, exempelvis Trikem Summer Creme, kommer du få ett ännu bättre resultat.

Kom ihåg att manen och svansen är ett naturligt flugskydd för hästen. Det är genom dessa den kan vifta bort insekter, och du bör därför undvika att klippa eller fläta man och svans under betesperioden.

Det är även bra att ha en välfungerande ryktsten tillgänglig för att kunna ta bort flugägg som lagts på hästen.

Om du behöver hjälp med att hitta rätt flugmedel för just din häst är du mer än välkommen att antingen komma in till vår stora butik i Haninge, eller maila oss på info@foderboden.se – vi hjälper dig gärna.