Äggkläckare

Det spelar ingen roll om du vill kläcka upp till 12 ägg eller omkring 200 ägg - i vårt sortiment av äggkläckare hittar du modeller för alla. Välj mellan allt från manuell vändning till automatisk vändning och reglering av temperatur och luftfuktighet. Dessutom ingår det en inbyggd ägglampa i flertalet av modellerna så du enkelt kan se utvecklingen på dina ägg.

Äggkläckningsmaskiner i alla storlekar

Hos oss hittar du högkvalitativa äggkläckningsmaskiner i olika storlekar och med avancerade funktioner som automatisk fuktkontroll och temperaturkontroll. Vi erbjuder maskiner med olika kapaciteter som passar för alla behov - från mindre modeller som klarar av upp till 10 ägg, till större modeller med kapacitet för över 200 ägg. 

Äggkläckning kan variera beroende på vad för ägg du ska kläcka. Det kan vara både små och stora skillnader på kläckning av hönsägg, gåsägg, vaktelägg, kalkonägg eller ankägg. Texten nedan är generell och vi rekommenderar alltid att du kollar upp närmare vad som gäller för just de ägg du ska kläcka för att få bäst resultat. 

 

Var ska jag ha min äggkläckare? 

Äggkläckaren kommer att ge bästa resultat om den får stå i ett utrymme utan stora temperaturförändringar. Bäst är det om den konstanta temperaturen i rummet är omkring 20-25°C, även under natten.  

Hur snabbt temperaturen skiftar baserat på yttre omständigheter beror mycket på vilken äggkläckare du väljer. Exempelvis RoboCipa äggkläckare påverkas inte snabbt av varken strömavbrott eller temperaturförändringar. En äggkläckare utan isolering kan däremot påverkas mer.  

Du bör aldrig ha din äggkläckare i ett rum som är under 18°C under inkubationstiden och inte i direkt solljus. 

För att bättre säkerställa att temperaturen inte förändras bör du ha din äggkläckare på en plan yta men inte på golvet. Om du har en väldigt stor äggkläckare kan du ha den på golvet. 

 

Hur ofta ska jag samla ägg? 

Försök att samla in ägg mellan 3-5 gånger om dagen för att så snabbt som möjligt kunna förvara äggen korrekt. Om dygnstemperaturen överstiger 24 °C så samla ägg 5 gånger om dagen. Två eller tre gånger på morgonen och en eller två gånger under dagen och kvällen blir jättebra. 

 

Vilka ägg ska jag välja? 

Välj ägg från välutvecklade och friska hönor. Extra bra är det om hönan och tuppen har haft en hög procent av befruktade ägg tidigare. Se även till att välja ägg från en höna som inte varit för stressad när äggen lagts då detta kan påverka kvaliteten på äggen. Hönan vars ägg du väljer bör ha fått en bra och hälsosam kost och inte vara nära släkt (såsom syster eller mor) till tuppen. 

Undvik ägg som är för stora eller små i jämförelse med de andra. De större äggen har låg chans att kläckas och de mindre äggen ger små kycklingar som har lägre överlevnadschans.  

Har ägget spruckit i skalet så välj ett annat. Dessa ägg har svårigheter att behålla fukten som behövs för bra embryoutveckling. 

Är äggen för deformerade eller har olika lång inkubationstid så välj bort dessa. Detta då det kan påverka båda typerna av ägg.  

I vilken temperatur ska jag förvara äggen innan inkubering? 

Det är lätt hänt att glömma bort att man behöver ta hand om äggen man samlat innan de ska inkuberas. Embryot börjar utvecklas direkt, därför är det viktigt att ta hand om äggen ordentligt och varsamt. Felaktig skötsel leder till dålig kläckning. 

Du bör förvara äggen kallt och i en hög luftfuktighet. De låga temperaturerna hjälper till att bromsa utvecklingsprocessen tills inkubationen.  

Om du förvarar dina ägg för varmt kan proteinerna bli för flytande vilket förstör lysozymet och gör det oförmöget att motstå bakterier och mikrober. Gulan börjar även bryta ned fetter, kväveföreningar samt vitaminer och mineraler. Om detta pågår tillräckligt länge förändras själva strukturen av de embryonala vävnaderna på cellnivå oåterkalleligt. 

Den optimala temperaturen är 8-12°C. Kylda ägg ska värmas upp till rumstemperatur gradvis innan de placeras i inkubatorn. Plötslig uppvärmning mellan exempelvis 12 och 37 grader orsakar kondensering av äggskalet, vilket kan leda till utveckling av patogena bakterier. 

 

Vad behöver äggen innan inkuberingen? 

Äggen behöver förvaras kallt och med hög luftfuktighet. Den bästa relativa luftfuktigheten i rummet där inkubationsägg förvaras är 70-80 %. Mindre än detta gör att äggen torkar ut, mer än så kommer att orsaka kondens och mögel. 

Äggets position bör ändras med jämna mellanrum, minst en gång om dagen innan det placeras i inkubatorn. Daglig vändning av äggen hjälper även till att bibehålla goda kläckningsresultat. 

 

Behöver jag tvätta äggen innan inkubering? 

För inkubation bör endast rena ägg användas. Du kan borsta av äggen lite lätt för att få bort smuts, men tvätta dem inte. Detta kommer att skydda insidan av ägget från patogener. Gnuggning under tvättning kan uppmuntra bakterier att komma in genom skalets porer. Om du har ett lätt smutsigt ägg kan det käckas framgångsrikt om ser till att du desinficerar dem. 

 

Hur länge klarar sig äggen innan jag behöver inkubera dem? 

Kvaliteten på det befruktade ägget är som bäst i upp till 7 dagar, men avtar snabbt efter det. Därför, om du tänker kläcka kycklingar, håll inte ägg i mer än 7 dagar. Efter 3 veckors lagring sjunker kläckningsprocenten till nästan noll. Planera i förväg eller ha ett regelbundet kläckningsschema för att undvika äggläggningsproblem. 

 

Hur viktig är temperaturen för inkuberingsprocessen? 

Utvecklande embryon är ganska toleranta mot kortvariga temperaturfall, så användaren behöver inte oroa sig för kylan som uppstår när man kontrollerar äggen. För höga temperaturer kan däremot snabbt orsaka allvarliga skador. 

Temperaturavvikelser under inkubation orsakar missbildningar i embryon. Höga temperaturer orsakar blodcirkulation och bildning, skalet torkar ut och bukhålan bildas inte vilket innebär att de inre organen inte är skyddade. Vid låga temperaturer utvecklas embryot långsamt, blodcirkulationen utvecklas dåligt och blodkärlen är bleka. Kycklingarna kläcks sent och är svaga, slöa och inaktiva när de kläcks. Därför måste temperaturen och luftfuktigheten i inkubatorn övervakas noggrant. 

Det är även viktigt att tänka på att temperaturen i luften inte är samma som temperaturen på äggets skal. Därför rekommenderas det alltid att mäta skalets temperatur såväl som luftens.  

Den optimala temperaturen för inkubationsprocessen varierar beroende vilken typ av ägg du ska kläcka det är olika för ägg från olika typer av fåglar 

Man bör dock komma ihåg att under mitten av inkubationstiden släpper äggen aktivt ut vad som kallas "metabolisk värme". Därför är det viktigt att mäta temperaturen på äggens skal. 

Den övre gränsen för normal utveckling av ett kycklingembryo är 39°C och den maximala temperaturen vid vilken ett embryo kan överleva utan att påverka dess normala utveckling är 43°C. I de tidiga utvecklingsstadierna är den maximala temperaturen som embryon kan klara däremot lägre än i de senare stadierna. Maxtemperaturgränsen fram till dag 12 är 41°C och från dag 12 och framåt 43°C. 

 

Påverkas inkubationsprocessen av luftfuktighet? 

Låg luftfuktighet påverkar äggets vikt negativt, ökar luftfickans volym och du kan också se en blodpropp nära näbben. Kläckningen sker oftast för tidigt och kycklingen kommer ha mycket svårt att bryta igenom skalet, eller så lyckas den inte ta sönder skalet helt och klarar sig inte. 

Korta svängningar i luftfuktigheten är inte viktiga. Den genomsnittliga luftfuktigheten under inkubationsperioden behöver däremot vara nära det optimala för att uppnå ideal viktminskning. Hög luftfuktighet i en eller två dagar före kläckning är också viktigt. 

Den bästa relativa luftfuktigheten i rummet där inkubationsägg förvaras är 70-80 %. Mindre än detta gör att äggen torkar ut, mer än så kommer att orsaka kondens och mögel. 

 

Ventilering 

Det är viktigt att ventilera bra under inkubationsprocessen. Detta då ägget ”andas” och behöver ny och luft full av syre. 

 

Äggkläckning 

Håll äggen som kläcks i en lägre temperatur. Den rekommenderade inkubatortemperaturen under kläckningen bör vara cirka 1 °C lägre än den initiala inkubatortemperaturen vid inkubationsstarten. 

Fuktighetsnivån bör vara omkring 70% vid kläckning. När de flesta äggen har kläckts och torkat kan kycklingarna flyttas till under en värmelampa. 

 

Strömavbrott 

Vid eventuella strömavbrott kan det vara att inkubationsprocessen är förstörd. Det beror däremot helt och hållet hur lång tid det är strömavbrott samt vilken temperatur äggens skal har kommit ned till 

För att kunna känna dig säker att ett strömavbrott inte skulle förstöra hela inkubationen rekommenderar vi att du har en äggkläckare med isolerade väggar. De isolerade väggarna gör att det tar flera timmar innan temperaturen i luften och äggskalen påverkas pass mycket att det är en fara för inkubationen.  

RoboCipa äggkläckare har en toppenbra isolering som du kan känna dig säker med att det krävs väldigt mycket för att inkubationen ska påverkas vid ett eventuellt strömavbrott eller liknande 

 

Reservdelar till äggkläckare 

Vi säljer reservdelar till alla RoboCipa äggkläckare samt till Brinsea äggkläckare. Om du behöver reservdelar till någon av dessa äggkläckaremejla oss på info@foderboden.se eller kom in till oss i vår stora butik i Haninge så hjälper vi dig.  

 

Vilken storlek på äggkläckare bör jag välja? 

Storleken på äggkläckaren beror helt på hur många ägg du vill kläcka och vad för typ av ägg du vill kläcka. Exempelvis så tar gåsägg mycket större plats än vaktelägg och då behöver man ha en större för att kläcka lika många gåsägg som om man skulle kläcka vaktelägg.  

Vi har äggkläckare som passar nästan alla. Med storlekar som passar från 12 hönsägg till 240st hönsägg, samt allt från manuell vändning till automatisk vändning, luftfuktighet och temperatur. Allt för att du enkelt ska kunna hitta en äggkläckare som passar dina behov bäst.  

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.